Rase de canari

Originea şi istoria canarului
ISTORIA – Curajoşii navigatori genovezi în secolul paisprezece au descoperit un arhipelag compus din treisprezece insule, nu departe de coasta occidentală a Africii.
In arhipelagul insulelor Canare într-o vegetaţie sălbatică trăia o minusculă pasăre granivoră de numai 12 cm şi cu un cântec melodios. Penajul canarului ancestral era un fond verde-galben cu dungi gri-maronii, foarte util pentru a se ascunde în desişul pădurii.
Serinus Canarius este denumirea stiinţifică a canarului şi a fost introdus în Europa pentru prima dată de Giovanni di Bethencourt în anul 1402; acest navigator francez l-a dat în dar alteţei sale Enrico II de Castiglia care a rămas uimit de cântecul său şi de adaptabilitatea sa la viaţa în captivitate. In consecinţă pe Bătrânul Continent a început un intens comerţ cu această docilă pasăre care a devenit o adevărată afacere în 1493, când spaniolii au cucerit arhipelagul insulelor Canare, Azzorre şi Madera.
Castiglianii având monopolul total au interzis vânzarea femelelor de canar pentru a evita ca cei interesaţi să-şi deschidă propriile crescătorii, datorită faptului că această pasăre minunată se reproducea în captivitate cu foarte mare uşurinţă. In schimb masculii cu cântecul lor plăcut au făcut ca numărul pasionaţilor în Europa să crească foarte mult. Asta până într-o zi de la sfârşitul secolului şaisprezece, când printr-o glumă a destinului, o corabie provenind din insulele Canare cu o încărcătură considerabilă de canari a naufragiat în apropierea insulei Elba.
Evident canarii au fost puşi în libertate pentru a nu fi înghiţiţi de ape, şi aceştia s-au obişnuit de minune cu noul habitat încrucişându-se cu femelele păsărilor de pe insulă şi creându-se un nou hibrid. Astfel abilii comercianţi italieni şi-au dat seama imediat de această sursă de îmbogăţire, au capturat noile exemplare pe care le-au vândut în întreaga Europă, realizând astfel o nouă ”pasiune” pentru iubitorii de animale: creşterea canarului.
Oceanul Atlantic
Din canarul ancestral s-au obţinut o mulţime de mutaţii de culoare. Prima mutaţie survine în jurul anului 1670 într-o crescatorie germană, unde printr-o anomalie a penajului puii s-au născut cu o culoare galbenă şi mulţumită unei selecţii de încrucişare între aceşti subiecţi mutanţi se obţine canarul galben.
Mutaţia roşie s-a obţinut în 1920 de un crescător german, printr-o hibridare între o cănăriţă galbenă şi un carduelite (cardinalul de Venezuela). Subiecţii de sex masculin rezultaţi din această încrucişare sunt fertili în timp ce femelele nu sunt. Se încrucişează aceşti hibrizi cu alte cănăriţe galbene, dar se obţine mereu acelaşi rezultat, femelele nu sunt fertile în timp ce masculii sunt. Trebuie să aşteptăm a patra generaţie pentru a avea un subiect de talia şi forma unui canar cu o splendidă culoare roşie, un minunat dar al naturii cu progenituri feminine fertile.
Cardinalul de Venezuela

Canarii de culoare sunt împărţiţi în două grupe
Lipocromici: care sunt lipsiţi de desen datorită faptului că lor le lipseşte melanina (totală inhibiţie); lipocromul poate fi: galben, roşu, alb, ivoriu, ivoriu roşu.
Melaninici: care au un desen datorită faptului că este prezentă melanina (substanţe pigmentante) care dau penajului o culoare închisă. Melaninele sunt de trei feluri: feomelanine, eumelanine negre, eumelanine brune. Canarii melaninici cu melanina oxidată sunt: negru brun şi brun, în timp ce canarii melaninici cu melanina redusă sunt : agat şi isabel. Apoi sunt canarii melaninici pastel (al doilea factor de reducere), canarii melaninici opal (al treilea factor de reducere), canarii melaninici rubin (al patrulea factor de reducere), canarii melaninici satin (al cincilea factor de reducere), canarii melaninici topaz (al şaselea factor de reducere).
Există şi trei mutaţii noi, care sunt: Onix, Eumo şi Ametist.
Un canar este identificat în baza prezenţei culorii în penaj. Cele trei categoriile sunt: intens, brinat şi mosaic.

Harzer Roller
Harzer Roller e un canar de origine germană, cântecul său e melodios şi profund, fiind executat cu ciocul închis şi în mod rulat. Talia sa e de circa 14 cm, iar corpul său e asemănător cu al canarilor de culoare, uşor fusiform, de culoare galben-verde. Acest simpatic cântăreţ preferă melodiile neîntrerupte şi este apreciat în baza execuţiei a opt melodii conform standardului german, astfel: Hohrollen, Knorren, Wasserroller, Glucken, Schockeln, HohlKingel, Pfeifen, Klingeltouren.
Si alte trei melodii (cu defecte): Klingelrolle, Schwirren, Aufzug.

Malinois Waterslager
Malinois Waterslager e un canar de origine belgiană. Cântecul său e armonios cu sunete puternice şi grave, fiind executat cu ciocul deschis, astfel reuşind să facă şi fraze rulate. Talia sa e în jur de 15 - 16 cm, de culoare galben sau galben cu pete verzi pe cap. Masculii sunt galben intens, iar femelele galben brinat. Malinois preferă melodiile întrerupte şi chiar ştie să imite melodiile de privighetoare. Reproduce "sunete de apă" şi pentru asta se cheamă Waterslager. Puii trebuie să înveţe melodiile de la maeştri cântători şi şcoala prevede trei faze: deprindere, perfecţionare şi ascultare.
Melodiile CANARULUI MALINOIS WATERSLAGER sunt 13 la număr:
  • Klokkende (sunete de cadere de apă cu picături lente; sunete de apă crescătoare, fie "metalice" fie "rotunjite")
  • Bollende (sunete de cadere de apă cu picături rapide; sunete de apă "clocotitor")
  • Rollende (sunete de apă care curge; sunete rulate)
  • Chorr e Knorr (rulada profundă)
  • Staaltonen (sunete metalice)
  • Fluiten (sunete de flaut)
  • Woeten (fraze de privighetoare)
  • Bellen (clopoţei prelungiţi şi sacadaţi)
  • Belrol (clopoţei prelungiţi şi rulaţi)
  • Fluitrol (flaut prelungit)
  • Tjokken e Tjokkenrol (fraze de privighetoare şi fraze de privighetoare prelungite)
  • Schokkel Waterschokkel (sunete balansate de ninna nanna şi sunete balansate de ninna nanna cu ecou de sunete de apă)
  • Onvoorziene toen (fraze imprevizibile)

Timbrado
Timbrado e un canar de origine spaniolă, cântecul său e puternic şi melodiile sale cu triluri sunt foarte originale. Cântecul său îl execută cu ciocul deschis şi melodiile sunt foarte diferite, unele continue, altele discontinue. Talia e redusă (12 - 13 cm) şi este foarte asemănător cu canarul salbatic, dar cu o formă alungită şi fusiformă. Culoarea sa e verde, galben bălţat sau verde pestriţ. Melodiile lui Timbrado conform standardului spaniol sunt: Timbre metalico, Nota de enlance, Notas rodadas, Nota batida, Cascabel, Cloqueos, Castanuela, Floreos basicos, Floreos adorno, Notas compuestas, Campana, Notas de agua.
Canarul Timbrado

Ciuffato Tedesco
Rasa Spaniolă
Munchener
Columbus
Bernois
Bossu
Hoso

Lizard
Border
Gloster
Crested
Norwich
Yorkshire
Crest-Bred
Fife Fancy
Lancashire
Scotch Fancy
London Fancy
Norwich Crested